De Hellumstocht

Volg ons op Twitter
Downloads:

Route als pdf

De poster

De brochure

Geo Caching
Facebook

Welkom op mijn site.

Via deze weg wil ik u / jullie op de hoogte houden van mijn missie....

Officiële bekendmaking Staatsblad !

Februari 2019

Banios, mijn hulphond, en inmiddels een van de bekendste hulphonden van ons land, is afgelopen weekeinde plotseling overleden op 11-jarige leeftijd.


Foto: Theo Peeters
Lees het hele verhaal...

 

April 2018

Helma Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op donderdag 26 april 2018 is Helma Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Helma heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de positieve bekendheid van de gemeente Cuijk. Ondanks haar lichamelijke beperkingen leverde zij in 2013 een enorme prestatie. Ze maakte een wandeling van 250 kilometer van Cuijk naar Den Haag, de Hellumstocht, met haar hulphond Banios en haar man. Op 11 september 2013 heeft Helma een petitie aangeboden aan de minister. Het weigeren van mensen met hulphonden in openbare gelegenheden, hotels, restaurants en taxi’s is een veel voorkomend probleem. Niet alleen in Nederland maar ook in heel Europa moet dit volgens haar meer aandacht krijgen.  Helma wil zoals u weet meer bekendheid voor de hulphonden in Nederland. In elk hotel of restaurant waar ze verbleef in die 12 dagen van haar wandeltocht heeft ze een officiële sticker geplakt zodat iedereen met een hulphond vanuit heel Europa kan zien waar je wordt toegelaten met een hulphond. De eerste sticker is in 2013 geplakt op het gemeentehuis van Cuijk! De hulphond Banios is voor Helma een grote hulp in de huishouding. Hij helpt haar bij veel werkzaamheden in het huishouden zodat zij hierin wordt ontlast. Hij is getraind als Seizurehond om haar te waarschuwen voordat er een doorbraak van een epileptische aanval plaatsvindt. Het doel van Helma was een wet in Nederland die de toegang van geleide- en assistentiehonden in openbare ruimtes garandeert. Met deze wet hoeven gebruikers van geleide- en assistentiehonden niet meer in discussie te gaan als hen de toegang wordt ontzegd. Sinds medio 2016 is deze wet een feit. Ook is Helma vanaf 2013 een bijzonder actieve ambassadeur van de Stichting Bultersmekke Assistancedogs. Vanaf 2016 is zij ook Ambassador for Assistance Dogs Worldwide voor Accessible Travel Online (ATO). ATO is het internationale reisplatform waar de onafhankelijke reiziger met een handicap terecht kan voor hulp bij het vinden van reisinformatie, accommodaties en producten welke ervoor zorgen dat de reis wereldwijd probleemloos kan worden genoten. Voor haar vele verdiensten heeft zij in 2014 de  "Ielja-Strik Award" ontvangen en in 2015 ontving zij  de "Cuijkse Stier". Door haar vele verdiensten, inzet en doorzettingsvermogen heeft de gemeente Cuijk in positieve zin nationale en internationale bekendheid gekregen.

 


Kijk heer in vogelvlucht een filmpje van de Hellumstocht: De tocht in vogelvlucht...

 

Augustus 2015...

Na een flinke periode met zware epilepsie een hartcrisis en vele andere gezondheidsproblemen is Hellum weer strijdlustig.
Een wetgeving is er nog steeds niet voor haar missie maar daar wordt hard aan gewerkt.

Men werkt hard in den Haag om er voor te zorgen dat nog voor het einde van 2015 de wetgeving een feit zal zijn.
Hellum is dit blijven volgen in Den Haag en heeft door haar eerdere prestatie en inzet inmiddels directe lijntjes met betrokkenen in de Tweede Kamer.
Nog dagelijks worden er vele gebruikers van Assistentiehonden geweigerd.

Pure discriminatie!
Haar missie, haar doelstelling is nog niet bereikt!
Er worden nog steeds handtekeningen gezet op de petitie op deze website die ook U overigens nog gewoon kunt ondertekenen ! klik hier om de petitie te tekenen.

 

Wat is de Hellumstocht?

De Hellumstocht is een wandel-prestatietocht van 250 kilometer dwars door Nederland van Oost naar West, ontstaan uit een 'to-do'–lijstje van Helma (Hellum) Verhoeven. Een emotioneel verhaal van een spontane, levenslustige vrouw die al haar hele leven lijdt aan Epilepsie  en de ongeneeslijke ziekte EDS  en het Marfan Syndroom.

De de tocht is gestart op 31 augustus 2013 en gefinisht op 11 september 2013 in Den Haag, alwaar een petitie aan de minister Edith Schippers is overhandigd.

Lees de ervaring van dag tot dag in de verslagen onder de routes.

De dagelijkse afstanden zijn ongeveer 25 kilometer en zijn tevens een prima oefening voor een Nijmeegse Vierdaagse of een andere flinke wandeltocht.

Alle routes staan op deze site.

Een doel van 2013 was:

Geld op te halen voor de stichting BultersMekke. Dat is de hulphondenstichting die mij geholpen heeft om Banios op te leiden tot hulphond. Er zijn steeds meer mensen met een beperking die geen hulphond vergoed krijgen door de bezuinigingen van de zorgverzekeraars. Met de donatie kan weer iemand een hulphond opgeleid krijgen door de stichting.

Lees het hele verhaal van Helma verder op de site…

 

Wat zeggen mensen over de Hellumstocht?

Ik vind het een geweldig idee, een enorme uitdaging, en het leuke is dat je niet de hele route moet lopen als 'meeloper' maar een deel of meerdere delen van de route ook goed is. Het gaat niet om een medaille of andere prullaria, het gaat om de steun aan Hellum en het goede gevoel wat je daar voor jezelf aan overhoudt. Daarnaast weet je dat je door de financiële ondersteuning andere lotgenoten wellicht aan een hulphond, en dus een aangenamer leven kunt helpen.  Da's toch mooi.
Tot snel ! Clemens